Chemicaliën

Hormoonverstoorders en desinfectiebijproducten worden regelmatig in ons drinkwater aangetroffen.

Wat zijn chemicaliën?


Onder chemicaliën kunnen we technisch gezien alle scheikundige stoffen verstaan. Het is dan ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen dewelke een voorkomende en belangrijke rol spelen in ons water. We onderscheiden plastics - farmaceutica - desinfectieproducten en hormoonverstoorders. Net omdat er op deze stoffen nauwelijks tot geen enkele normering staat en niemand ze gestructureerd opvolgt, kunnen we geenszins voor onszelf veilig bepalen of ze in onze nabije omgeving voorkomen. Vreemd, aangezien er voldoende documentatie bestaat over de gevolgen van soortgelijke producten...en die zijn niet zo klein als we soms denken.

Belangrijkste chemicaliën


Hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders zijn chemicaliën die het neuronaal, hormonaal en immuunsysteem kunnen beïnvloeden, zowel bij ons als bij dieren. Ze kunnen onze hormonen nabootsen of blokkeren en de communicatie tussen hormonen en celreceptoren verstoren, hetgeen een onnatuurlijk, abnormale reactie genereert in ons lichaam.

Desinfectiebijproducten

Worden gevormd door de reactie van desinfectieproducten met ander organisch materiaal. Naar schatting zijn er al meer dan 700 verschillende configuraties. Trihalomethanen bijvoorbeeld, lijken problematisch te zijn voor blaaskanker in kleinere dosissen dan de huidige limieten.


Plastics

Plasticdeeltjes worden alsmaar kleiner. Van plastic tot microplastic tot nanoplastic. Ondertussen worden er nog minder dan 50% van de plastics verwijderd. Volgens een wereldwijde studie rond het voorkomen van plastic worden deze in 93% van de flessen teruggevonden.

Farmaceutica

Producten zoals antidepressiva - antimycotica - antibiotica - bètablokkers en glucocorticoïden kunnen via onze urine in het drinkwater terecht komen. Het effect van deze cocktail op lange termijn is niet bestudeerd.

Fungi

Chemicaliën & onzekerheid


Bij het onderzoek naar chemicaliën wordt vaak geroepen dat ons leidingwater of flessenwater aan strenge controles voldoet. Die controles gebeuren inderdaad efficiënt en we twijfelen niet aan de gepubliceerde resultaten. Toch zijn er een heel aantal belangrijke chemicaliën die aan deze controles ontsnappen omdat er geen enkele norm of wetgeving rond bestaat.
Opkomende chemische producten zijn niet geregulierd maar worden wel geïdentificeerd in ons water. Het effect? Niemand weet het. Toch zien we een toenname in hormoongerelateerde aandoeningen en scoren we zeer slecht in een aantal kankers.
Zeggen dat water gezond is - zonder te weten welke producten het bevat en wat hun effecten zijn - is een onvoorzichtig en onverstandig besluit.

Diensten

Meet je woning op diverse vervuilers

Fijn en ultrafijn stof

Fijn en ultrafijn stof per m³.

Lees meer

Schimmels & gisten

Sporen in de lucht.

Lees meer

Bacteriën

Coliformen in het water

Lees meer

Zware metalen

Lood - nikkel - cadmium

Lees meer

Chemicaliën

Plastic - desinfectiebijporducten

Lees meer

Contacteer ons

Stel gerust al je vragen. Ons advies is 100% gratis.


Bedankt voor jouw bericht!
Oops! Er is iets misgelopen. Probeer het later nog een keer.