Schimmels & Gisten

Meten en identificeren van schimmelsporen in de lucht.

Wat zijn schimmels?


Schimmels en gisten zijn fungi. Ze onderscheiden zich van bacteriën omdat ze eukaryoot zijn - dat wil zeggen : ze hebben een celkern, mitochondriën en een endoplasmatisch reticulum. Echter behoren ze dan ook weer niet tot het plantenrijk - op basis van hun uiterlijk zou je nochtans geneigd zijn anders te denken. De reden daarvoor is dat ze heterotroof zijn - dat wil zeggen : ze produceren niet zelf de organische stoffen die ze nodig hebben voor hun celopbouw, maar halen deze uit andere organismen. Gisten zijn ééncellig - schimmels zijn meercellig.


Meest voorkomende schimmels


Penicillium

Penicillium is de meest vertegenwoordigde schimmel van het hele rijk. Ze hebben meestal een groen-blauwe kleur en omvatten meer dan 200 soorten. De meest voorkomende zijn : p. chrysogenum - p. frequentans en p. funiculosum. De relatie tussen deze schimmel en ademhalingsproblemen is moeilijk in te schatten, aangezien huidtesten vaak beperkt zijn tot 4 soorten. Toch zijn er enkele positieve provocatietests beschreven bij astmapatiënten, net als alveolitis en allergische broncho-pulmonaire penicillose.

Aspergillus

Apsergillus hebben veelal een bruin-zwarte kleur, maar kunnen sterk in kleur variëren. Sporen van deze schimmel zijn weinig onderhevig aan seizoensveranderingen. Sporen zijn dikwijls talrijker in gesloten ruimtes dan in de vrije lucht. De meest voorkomende zijn a. niger - a. versicolor en a. flavus. Veel van deze schimmelsoorten produceren mycotoxines - waaronder aflatoxines het meest bestudeerd zijn. Daardoor veroorzaakt deze schimmel verschillende allergische reacties : allergische astma en rhinitis - allergische dermatitis - allergische en chronische sinusitis en extrinsieke allergische alveolitis.


Cladosporium

Cladosporium is met voorsprong de meest voorkomende schimmelsoort in de lucht. Ze hebben een donkergroen tot zwarte kleur en hun sporen worden zeer gemakkelijk afgebroken en meegevoerd door de wind. Onze binnenlucht is het meest verzadigd met : c. cladosporioides - c. sphaerospermum en c. herbarum. In de zomer komen er soms concentraties voor van 80.000 sporen/m³. Cladosporium kan zich ontwikkeling in zeer uiteenlopende temperaturen. Qua allergische activiteit kan je deze schimmel het best vergelijken met Alternaria. Echter werd aangetoond dat patiënten die hiervoor gevoelig zijn enkel reageren op hoge concentraties.

Alternaria

Alternaria is een belangrijk luchtallergeen. Het gedraagt zich als een zwakteparasiet en komt voornamelijk voor in de zomermaanden. In meer dan 50% van de stalen uit matrassen wordt deze schimmel aangetroffen. Het veroorzaakt direct en laatijdige reacties. Bij kinderen is het de 3de grootste oorzaak van sensibilisering van de luchtwegen, na huisstofmijt en grassenstuifmeel. Tot op heden zijn er echter nog geen epidemiologische studies gepubliceerd. Dagelijkse concentraties van meer dan 100 alternariasporen/m³ zouden bij gevoelige patiënten symptomen kunnen opwekken.
Fungi

Schimmelinfecties komen alsmaar meer voor


Schimmelinfecties komen helaas veel minder in de aandacht dan bacteriologische infecties. Iedereen kent wel de opmars van mycobacterium tuberculosis of staphylococcus aureus en krantenkoppen verwittigden al meermaals de komst van superbacteriën die anitbioticaresistent zijn.
Nochtans, schimmels veroorzaken jaarlijks meer dodelijke slachtoffers dan malaria of borstkanker. Schimmels worden helaas ook resistent tegen antimycotica (antibiotica voor schimmels), net als bacteriën dat worden tegen antibiotica. Onze diversiteit in antimycotica is daarentegen veel beperkter. Schimmels zijn bovendien dikwijls opportunistisch en ontwikkelen zich beter in mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben: kinderen, ouderen, chronische zieken (CVS - Lyme - ...), patiënten die chemotherapie of een chirurgische ingreep hebben ondergaan.

Meting & Consultatie


Opsporing

Wij meten de hoeveelheid schimmels en gisten in uw woning.

Indentificatie

We identificeren de schimmelsoorten die aanwezig zijn.

Consultatie

We bespreken met u de resultaten en mogelijke passieve/actieve oplossingen.

Resultaat


Bij een meting op schimmels en gisten maken we enerzijds een onderscheid tussen beide categorieën én maken we een 'heatmap' op van verschillende ruimtes. Zo krijg je een duidelijk overzicht welke ruimtes in je woning slecht/goed scoren tov de rest van je woning.

Diensten

Meet je woning op diverse vervuilers

Fijn en ultrafijn stof

Fijn en ultrafijn stof per m³.

Lees meer

Schimmels & gisten

Sporen in de lucht.

Lees meer

Bacteriën

Coliformen in het water

Lees meer

Zware metalen

Lood - nikkel - cadmium

Lees meer

Chemicaliën

Plastic - desinfectiebijporducten

Lees meer

Contacteer ons

Stel gerust al je vragen. Ons advies is 100% gratis.


Bedankt voor jouw bericht!
Oops! Er is iets misgelopen. Probeer het later nog een keer.